KAATSU Training: meer spiergroei krijgen door bloed afknellen?

Zwaar trainen voor meer spiermassa?

Om meer spiermassa te kweken moet je relatief zware gewichten tillen. Het is bewezen dat je met zwaarder gewicht meer spiermassa zult krijgen dan met lichtere gewichten. Vaak trainen mensen met 75% en 80% van hun 1RM (het max gewicht waarmee je een herhaling van een oefening kunt doen). Er zijn ook onderzoeken die zeggen dat lagere weerstanden genoeg zijn voor spiergroei. Deze onderzoeken zijn meer gericht op de directe invloed op het eiwitsynthese (aanmaak van proteine in de spieren). Dat is slechts een factor voor spiergroei. Spierafbraak is bijvoorbeeld een andere manier om je spieren te laten groeien.

 

Maarrrr is het nou ook echt zo goed voor je lichaam? Je spieren worden immers niet alleen belast tijdens de training, maar ook gewrichten en aanhechting. Er zijn een aantal omstandigheden waarin een groot gewicht niet wenselijk is voor je lichaam en waar je dus mee op moet passen. Denk bijvoorbeeld aan ouderen die veel sneller blessures kunnen krijgen, maar ook mensen die net herstellen van een blessure. Het zou dus mooi zijn als je dezelfde resultaten kunt bereiken met minder zware gewichten, toch?

 

"Kaatsu training"

Er zijn een aantal onderzoeken verricht naar een methode die "Kaatsu training" wordt genoemd en oorspronkelijk uit japan komt. Deze methode is ontwikkelt door een Japanse man die Yoshiako Sato heet. Toen Yoshiako op 18-jarige leeftijd te lang "seiza" zat (een manier in japan om op je knieën te zitten), had hij last van pijn toen hij op wou staan, het voelde net alsof hij krachttraining had gedaan. Omdat Yoshiako dit zo vreemd vond, is hij op onderzoek gegaan of dit een daadwerkelijke trainingsmethode kon zijn.  

Kaatsu betekend eigenlijk: opvoeren van druk. Bij een kaatsu training wordt de bloedtoevoer en afvoer van en naar de spieren van benen en armen beperkt door deze af te binden. Volgens meerder onderzoeken zal dit tot meer spiergroei leiden dan "traditionele" krachttraining. Een onderzoek uit 2006 heeft aangetoond dat zelfs een simpele activiteit als lopen zelf al tot spiergroei kan leiden wanneer de doorbloeding van de beenspieren beperkt wordt. hierbij werd gekeken naar de oppervlakte van de dwarsdoorsnede van de spier. Deze bleek met vier tot zeven procent gestegen te zijn na 3 weken lopen met beperking van de doorbloeding. De kracht nam zelf met acht tot tien procent toe terwijl er in de andere groep, zonder beperking van de doorbloeding geen verschil te merken was. Een ander onderzoek uit 2005 toonde aan de tweemaal daags kaatsu training met 20% 1RM wel tot spiergroei leidt terwijl trainen met 20%1RP zonder beperking van de bloedtoevoer niet effectief bleek.

Hormonen en metabolieten

Een verklaring van de werking van de kaatsu training is door verhoogde metabole stress, verhoogde aanmaak testosteren, groeihormoon en IGF-1 als reactie op de krachttraining. Metabolieten komen vrij onder invloed van training en deze zullen voor een verhoogd cel-zwelling (spierpomp) en de aanmaak van bepaalde hormonen bevorderen. Door deze vrijgekomen metabolieten zullen er meer hormonen aangemaakt worden zoals hierboven genoemd. 

Veiligheid

De gedachten van de spieren afbinden en gewicht heffen tot dat ze branden, moet zelfs de meest experimentele gewichtheffers een beetje raar doen denken. Maar er is aangetoond dat de Bloedcirculatie restrictie banden veilig zijn (indien gedaan zoals voorgeschreven). De sets bij de kaatsu training zijn kort, hierdoor zal je bloedtoevoer maar een paar minuten beperkt zijn. Het zal je armen niet in slaap laten vallen. Als u echter een vasculaire aandoening heeft, expirimenteer dan niet met de banden. Als u echt pijn of gevoelloosheid begint te ervaren tijden uw sets, dan is het verstandig om te stoppen. Het algemene veiligheidprofiel van dit soort oefeningen lijkt voor de meeste mensen gunstig. Als u geen vasculaire aandoening hebt, dan is het bij normaal gebruik volkomen veilig om deze techniek te gebruik. 

 Hoe strak doe je de banden om

Op de schaal van 1 tot 10, waarbij 1 helemaal los is en 10 zo strak mogelijk, moet je de banden ongeveer op de strakheid tussen 5 en 6 zetten. Als je dit hebt gedaan moet je geen gevoelloosheid of tintelingen voelen. Als dit wel het geval is, betekend het dat je de banden te strak hebt staan. Wanneer je de band te strak zet zal het de arteriele stroming doen verminderen en dit zorgt er voor dat er geen bloed bij je spieren komt, dan heeft de training dus geen nut meer. Het is altijd beter om de band iets te los te doen dan iets te strak. Op een gegeven moment weet je hoeveel je de banden moet aanspannen voor de beste workout.

hoe gebruik je de banden 

de sleutel tot een effectieve training is door lage gewichten te gebruiken, (30 tot 40 procent van je 1RM) veel herhalingen (15 reps of meer) en korte rust periodes (30 seconden). De banden moet je zo hoog mogelijk om je arm binden (tussen de bicep en schouder in). Het is ook belangrijk om op te merken dat de Kaatsu training uw reguliere training niet vervangt - het verbetert het gewoon. Het is dus dan ook niet de bedoeling om alleen nog maar de Kaatsu training te doen. Het is bedoelt om soms tijdens de training te gebruiken om snellere spiergroei te krijgen. 

 

Dus minder inspanning en gewicht met meer resultaat. De banden zijn nu te verkrijgen via de volgende link: https://immensefit.nl/collections/fitness/products/1-pair-red-occlusion-bands-fitness-gym-bfr-bands-blood-flow-restriction-occlusion-bfr-tourniquet-training-biceps-bands