De gouden regels van vechtsport

De gouden regels van vechtsport

Net zoals dat er een aantal dingen zijn die je nooit moet doen in de ring, zijn er ook de gouden regels van vechtsport. Dit zijn een basis tips over een goede vorm, zoals het gebruiken van de jab of je handen hoog houden. Dit zijn technieken. De gouden regels in de ring zijn filosofisch. Dit zijn gedragingen en  attitudes. Het zijn de principes die je moet handhaven in de ring om te overleven en winnen.

  1. Ben onvoorspelbaar, zowel bij de aanval als de verdediging. Gewoontes, slechte en goede, zijn er in geroest door repetitie en vechtsport training is een van de meest repetitive sporten van de wereld. Echter, ondacnks de eentonigheid, kun je je lichaam en geest niet op de automatische piloot laten gaan, anders gooi je altijd dezelfde stoten, dezelfde combinaties en reageer je op dezelfde manier. In plaats daarvan moet je jezelf aan houden om altijd na te denken in de ring. Sta jezelf niet toe om maar gewoon door de bewegingen te gaan. Meng je aanval, varieer je verdediging en maak jezelf onvoorspelbaar. Verander je hoofd-stoot, de intensiteit waarmee je hem gooit en de snelheid die je levert. Een groot deel van effectief boksen is gebaseerd op varieteit en onvoorspelbaarheid. Als je je tegenstander laat raden, blijft hij in de verdediging. Verandering en onvoorspelbaarheid is het "hoofdgerecht" van boksen
  2. Laat je tegenstander boeten als die mist. Anders, wat heeft diegene te verliezen door het geven van stoten. Niets ontoedigt hem om agressief te zijn en risico's te nemen, tenzij je hem een prijs laat betalen voor de fouten die hij maakt. Een goede verdediging is alleen zo waardevol als de openingen die het creeert. Als je een stoot blokkeert, wegglijdt of pareert, zorg er dan voor dat je in de positie bent om toe te slaan. 
  3. Stap met een bedoeling. Teveel vechters verspillen energie, missen openingen en zijn niet in de positie om te stoten. Hun voeten bewegen overal op de vloer; voordat ze stoten, terwijl ze stoten, nadat ze stoten en zelfs wanneer ze niks aan het doen zijn. Ze bewegen, dansen, springen , stuiteren en slingeren rond, maar nooit zetten ze echt zinvolle stappen. Beweeg wanneer het bedoelt is om iets te bereiken; wanneer je in bereik komt, een betere hoek creeert, brengt je uit gevaar of die je in de beste plek zet om te stoten. Stap in met autoriteit, met een doel en een duidelijke intentie om een voordeel te behalen. Al het andere verzwakt je positie en beroof je van energie.
  4. De zelfde regels die met voetwerk zijn genoemd, gelden ook voor stoten. Gooi je stoten niet als je niet van plan bent om ze te landen. Zinloze stoten zijn voor twijfelende vechters en onzekere vechters. Je geeft een bericht af met elke beweging die je maakt. Als je niet zeker genoeg bent om te stoten met de intentie tot raken, dan ben je niet in het gevecht en schaduwboksen tijdens een gevecht zal je er niet brengen. Je kan een schijnbeweging maken met een strategisch idee om de volgende stoot te maskeren of stoten om verbinding te maken. Maar om zomaar en niet doelgericht in de lucht te slaan, om maar druk bezig te blijven en de illusie van activiteit te creëren is bullshit en iedereen weet dat. Je zal je tegenstander niet verwarren en je zal het publiek niet foppen. 
  5. Beweeg je hoofd voor en nadat je slaat.  Eeuwigdurende beweging van het hoofd is moeilijk om mee om te gaan en voegt een onbekende toe die de meeste tegenstanders ongemakkelijk maakt... en ongemakkelijk = aarzelend. De onvoorspelbaarheid die je krijgt door constant de stoten en bewegen klinkt eenvoudig, maar vereist focus en energie. Maak je vast aan de constante beweging en je haalt je tegenstander naar beneden. 
  6. Gedraag je verantwoordelijk. Gewonnen, verloren of gelijkspel, je kunt alleen jezelf de schuld geven. Tinkerbelle kan iedereen laten klappen zo hard als ze wil, maar de magie zit in jou. Wanneer je iemand anders de schuld geeft, ontkracht je alleen jezelf. Wanneer je je fouten, je tekortkomingen of slechte keuzes erkent, kun je veranderen. Als je dat niet doet, kun je niet veranderen. Neem je verliezen als een man en je zult verbaasd zijn hoeveel goed je kunt worden.